Yorum:Otomatik Portakal / Anthony Burgess

by - Ağustos 21, 2017

Tür : Bilim Kurgu / Distopya / Klasik
Orijinal Adı : A Clockwork Orange
Yayınevi : İş Bankası Kültür Yayınları
Çeviri : Dost Körpe
 Basım Yılı : 2017(26.Basım)
 Sayfa : 168
 Puan : 5/5
'''Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna sistematik bir baskı uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum...
...
Karabasan gibi bir gelecek atmosferi... Geceleyin sokaklara dehşet saçan , yaşamlaı şiddet üzerine kurulu gençler...Sosyal kehanet? Kara mizah? Özgür iradenin irdelenişi?.. Otomatik Portakal bunların hepsidir. Aynı zamanda hayranlık verici bir dilsel deneydir, çünkü Burgess anti-kahramanı için yeni bir dil yaratır : Yakın geleceğin argosu 'nadsat'ı.

Okuduğum bölümden dolayı (Sosyoloji okuyorum) çok tavsiye edilen bir kitaptı. Uzun zamandır okumaya istesem de elime ağustos başında alabildim fakat ince bir kitap olmasına rağmen bir oturuşta bitiremedim malesef . Bunun en büyük nedeni yazarımızın yaratmış olduğu argo dil ve hikayenin barındırdığı yoğunluk .

                  ''İyiliğin sebebini aradıkları yok o zaman neden tersini merak ediyorlar ki?''
Kitap, Alex adında bir gencin hikayesini konu alıyor . Alex dört kişilik şiddet yanlısı bir çetenin lideri ve bu çete insanlara dehşet saçıyor . İlk bölümlerde bolca bu ''kankalar grubunun'' yasalara aykırı hareketlerini detaylı olarak okuyoruz . Fakat sonrasında işler değişiyor ve konu hükümetin seçim çalışmaları için gerçekleştirilen bir deneye dönüyor.

Yazar kitap boyunca kesinlikle şiddetten kaçınmıyor ve yarattığı dil ve distopya ile insanı hayrete düşürüyor . Sürekli olarak kitapta özgür irade , vandalizm ve politikanın irdelenmesi yazarın dili de eklenince rahatsız etmiyor değil . Yani kitap gerçekten de karabasan gibi bir gelecek atmosferi ..


                       ''İyilik seçilen bir şeydir , insan seçemediğinde insanlıktan çıkar.''
İnsanların makineleştirilmeye çalışıldığı bir dünyada ''mütevazi anlatıcısıyla'' Alex'in gençlikten yetişkinliğe geçiş öyküsünü görüyoruz aslında . Özgür irade ile kötülüğü ve iyiliği seçebilme şansının ne kadar doğal ve gerekli olduğunu en iyi anlatan eserlerden biri . 

Sonuç olarak yer yer okurken rahatsız olsam da herkesin okuması için tavsiye de bulunabileceğim bir kitap . Ve yakın zamanda da filmini izlemeyi umuyorum .
Bir sonraki yazı da görüşmek üzere..



You May Also Like

0 yorum

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)
Yorumlarınızı anonim olarak da bırakabilir ve beni bilgilendir butonuna basabilirsiniz :)