Blogger tarafından desteklenmektedir.
Binkitap Goodreads İnstagram Twitter Facebook

Bir Sosyolog Bir Kitap Ve Hayat




Periodiclibrary'nin düzenlemiş olduğu pazar 6'lısı etkinliğinde kategoriler müthiş! Hele ki kitaplığımda , alışveriş sepetimde , takip listemde bekleyen çokça kitap varken bu kategori daha da müthiş!
Şuan göz gezdiriyorum ve okumak istediğim o kadar çok kitap var ki neyi yazsam nasıl yazsam bilemedim.. Ben YKY ve İş Bankası Kültür Yayınları hastasıyım . Özellikle şu sıralar İş Bankası Kültür Yayınlarının Modern ve Hasan Ali Yücel Klasiklerini almaya çalışıyorum . Bu yüzden bu yayınevlerinden çıkmış olan kitapları dahil etmeyi düşünmüyorum . Daha çok 'özellikle' okumak istediğim bir yazardan bir kitap olarak yazacağım . İşte listem..

                                                                             1-Haruki Murakami/Kadınsız Erkekler
Murakami çok övüldü, çok tavsiye edildi ve bende deli gibi merak ediyorum. En kısa sürede ilk olarak alacaklarımın başında bu kitap ve yazarın diğer kitapları geliyor . İçeriğini merakla bekliyorum..

2-Kristin Hannah/Kış Bahçesi
Çok severek takip ettiğim yummy kitap'ın önerilerinden biriydi bu kitap . Bende okuma şenliğinde kategorileri doldururken genellikle erkek yazarlar okuduğumu fark ettim . Bu yüzden de biraz kadın yazarlara kitaplığımda yer açmaya karar verdim . Bu kararla Hannah'ı okuma fırsatı bulacağım..

3-Elif Şafak/Baba ve Piç
Elif Şafak'ın maruz kaldığı eleştiriler bende bir önyargı yaratmıştı bu yüzden şimdiye kadar hiçbir kitabını okumadım . Kadın yazar arayışında iken neden okuyup kendim karar vermiyorum ki dedim . Yeni bir yıla da başlıyorken şöyle bir önyargılarımızdan silkinmemız gerekli..

4-Sarah Jio/Böğürtlen Kışı
Şöyle bir kapağına baktığınızda tam da pencereye lapa lapa kar düşerken bir elinizde kahve ile okunacak bir kitap değil mi sizce de ? Özellikle Sarah Jio'nun edebi dilini çok merak ediyorum . Öyleyse kış bitmeden pencereme kar düşerken en kısa zamanda okuyalım..

5-Zygmunt Bauman/Sosyolojik Düşünmek
Yavaş yavaş alışveriş listelerime şöyle sosyolojik kitaplarr sıkıştırmalıyım sanırım yoksa asla başlayamayacağım . En kısa sürede bu kitabı da edinip okumak istiyorum özellikle bu listeye de ekledim ki kaçamak yapacak yerim olmasın .

Sizlerin 2018'de okumayı planladığınız hangi kitaplarınız var ? 
Share
Tweet
Pin
Share
8 yorum
İlk kez katılacağım bir etkinlik bu yüzden çok heyecanlıyım .  Bu ÅŸenliÄŸin detaylarına bu sayfadan ulaÅŸabilirsiniz. Normalde okuldan,sınavlardan dolayı fazla kitap okuyamıyordum fakat tatil geleceÄŸi için rahat rahat okuyabilirim artık . Bu etkinliÄŸinde daha amaçlı daha planlı okumamı saÄŸlayacağını düşünüyorum . Kitap listemi oluÅŸtururken ÅŸuan için elimde olan kitapları deÄŸerlendirmeye çalıştım ki ÅŸehir dışında da olduÄŸum için kitaplarım kısıtlı. Yine de elimde olanları bir yerlere serpiÅŸtirmeye çalıştım zaten ne de olsa amaç okumak :)
İşte kitap listem ;

1.Kategori (10 Puan) : İsminde kış mevsimini çağrıştıran bir kelime geçen veya olayların kışın geçtiği bir kitap

2.Kategori (10 Puan)  : Mektuplardan veya anılardan oluÅŸan bir kitap
''Franz Kafka-Aforizmalar / Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / 109 Sayfa''  (Tıklayınız)

3.Kategori (10 Puan) : İsminde aşk kelimesi geçen ya da konusu aşk olan bir kitap
''Emile Zola-Bir Aşk Sayfası / Maviçatı Yayınları / 406 Sayfa''

4.Kategori (10 Puan) : Kitabın isminde bağlaç olan bir kitap
''Zülfü Livaneli-Elia İle Yolculuk / Karakarga Yayınları / 114 Sayfa''(Tıklayınız)

5.Kategori (10 Puan) : Beyazperdeye aktarılmış bir kitap
''William Golding-Sineklerin Tanrısı / Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / 261 Sayfa''

6.Kategori (10 Puan) : Bir şiir kitabı66
''Nazım Hikmet-Henüz Vakit Varken Gülüm /  Yapı Kredi Yayınları / 105 Sayfa''(Tıklayınız)

7.Kategori (10 Puan ) : Kitabın isminde sayı olan bir kitap
''Stefan Zweig - Bir Çöküşün Öyküsü / Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / 48 Sayfa ''

8.Kategori (10 Puan) : Kitabın isminde -mek -mak eki almış kelime olan bir kitap 

9.Kategori (10 Puan) : Türk ya da Dünya klasiklerinden bir kitap
''Stefan Zweig - Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu /  Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / 62 Sayfa''(Tıklayınız)

10.Kategori (10 Puan) : Nobel ödülü almış bir yazarın ilk kitabı

11.Kategori (10 Puan) : Doğduğunuz yıl ölmüş olan bir yazardan bir kitap

12.Kategori (10 Puan) : Polisiye türünde bir kitap
''Joseph Conrad - Casus / Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları / 307 Sayfa ''

13.Kategori (10 Puan) : Yapı kredi yayınlarından herhangi bir kitap

14.Kategori (10 Puan) : En az 500 sayfa olan bir kitap
''Douglas Adams - Otostopçunun Galaksi Rehberi / Alfa Kitap / 868 Sayfa ''

15.Kategori (10 Puan / hepsini okuyana ekstra 20 Puan) : Adında aynı kelime geçen iki kitap

16.Kategori (10 Puan / hepsini okuyana ekstra 20 Puan) : Adı aynı olan iki yazardan birer kitap

17.Kategori (10 Puan / hepsini okuyana ekstra 40 Puan) : Şimdiye kadar hiç kitabını okumadığınız dört yazardan birer kitap [Yazarların ikisi Türk , ikisi yabancı , ikisi kadın , ikisi erkek olmalı]
''Albert Camus - Yabancı / Can Yayınları / 110 Sayfa ''(Tıklayınız)
''Yakup Kadri Karaosmanoğlu - Yaban / İletişim Yayınları / 198 Sayfa ''
''Ayşe Kulin - Gizli Anların Yolcusu / Everest Yayınları / 524 Sayfa ''
''Jane Austen - AÅŸk Ve Gurur / Rıhtım Yayınları / 288  Sayfa '' (Tıklayınız)

18.Kategori (10 Puan / Hepsini okuyana ekstra 40 Puan ) : Aşağıdaki ülkelerde doğmuş yazarlardan birer kitap [Finlandiya , İsveç, İspanya, Rusya]

Share
Tweet
Pin
Share
14 yorum
Tür : Konferans/Deneme
Orijinal Adı : Sesame and Lilies
Yayınevi : Şule Yayınları
Çeviri : Zeynep Kaplantaş
Basım Yılı : 2017
Sayfa : 87
Puan : 5/5
''John Ruskin kitap ve kadın konulu yapıtına Susam ve Zambaklar adını yani iki çiçek ismini vererek vahşetin ve savaşın değil;güzelliklerin,hep içinde yaşadığı ve takdir etmesini bildiği doğanın bütün yeniliklerin kapısını açacağını göstermek istemiştir.Susam,kralların hazinelerini açan sihirli bir sözcüktür;İngiliz toplumunun o susamı kullanarak yapacağı sağlıklı ekmeklere ihtiyacı vardır. Kraliçelerin bahçelerinde açan bir çiçek olan zambaksa sürekli bir ihtimam ve sevgi ister. İngiliz Edebiyatı'nın klasikleri arasına girmiş bu eser , konu ve önemi açısından yazarın en popüler eserlerinden biri olup İngiltere'de verilen Sunday School ödülüne layık görülmüştür.''

Kitap, Ruskin'in ''Hayatım boyunca ışığa çıkarmaya göz önüne sermeye çalıştığım , öğrenmekten ve öğretmekten sonsuz bir mutluluk duyduğum, insan hayatı için temel olan gerçekleri dile getirdim.''dediği yazıları bir araya getiriyor .

John Ruskin konferansının birinci bölümüne başlarken kitapları nasıl okumamız gerekeceğinden bahsedeceğini söylüyor ve kitapları ''anı geçirmeye yarayacak kitaplar'' ve ''tüm zamanlarda okunabilecek kitaplar'' olmak üzere ikiye ayırıyor .
Bize eğitimli insanın nasıl olması gerektiğini , soyluların statüsüne nasıl erişebileceğimizi , sözcüklerin ne kadar değerli olduğunu ve onların köküne nasıl inmemiz gerektiğini anlatıyor . En önemlisi de birçok klasikleri örnek göstererek onlardan aslında birçok şey öğrenebileceğimizi yargılamadan önce aslında ne demek istediğini anlamaya çalışmamızı söylüyor.

        ''Okunmayan,tekrar tekrar okunmayan,sevilmeyen,tekrar tekrar sevilmeyen bir kitap gerçekten iÅŸ görmüş sayılmaz.''

Konferansının ikinci kısmında ''Kadınlardan'' bahseden Ruskin'in ilk satırlarının feminizme kaydığı görebiliriz . Hatta yazarımız ''Kadınların hak ve görevlerinden bahsedildiğini duyuyoruz. Sanki erkek hak ve görevlerinden ayrılıyormuş gibi . Sanki kadın ve onun efendisi sayılan erkek birbirinden bağımsızmış ve hiç bir alanda uzmanlaşamayan iki farklı türmüş gibi.'' diyor . Ki burada onu onaylamaktan kendimi alıkoyamıyorum .

İkinci kısımda kadınların aile ve toplum içerisindeki yeri ve rolü üzerinde durulmuÅŸ ve kadınların kendilerine düşen görevleri yerine getirebilmeleri için nasıl bir eÄŸitime tabii tutulmaları gerektiÄŸini konusunu ortaya atmıştır . Fakat sayfanın ilerleyen kısımlarında (ki birçok eleÅŸtiri almıştır) kadının kendisinden çok eÅŸini , çocuÄŸunu veya vatanını geliÅŸtirmesini isteyen yazarımızı fazlasıyla tutucu bulabiliriz . Burada editörümüz bizi uyararak kitabın  1865 yılında yazıldığında ve buna göre okumamız gerektiÄŸini öne sürüyor ki o çağın kadını yok sayan bakış açısına göre yazarımızı bir hayli ileri görüşlü olduÄŸunu görebiliriz.

                                              ''Bir kızı mesut etmedikçe onu güzelleÅŸtirebileceÄŸinizi beklemeyin.''

Bu kitap elinize alıp bir solukta bitirebileceğiniz bir kitap değil malesef . Okurken durup üstünde tekrar tekrar düşüneceğiniz , altını çizmekten yorulmayacağınız , her satırında yazara hak vereceğiniz bir kitap . Herkesin okuması , baş ucunda bulundurması , dönüp dönüp sayfalarına bakması gereken bir kitap . O yüzden okuyun , okutun ..
Bir sonraki yazı da görüşmek üzere ..
Share
Tweet
Pin
Share
No yorum
 Yaratıcı : Marta Kauffman, David Crane
 Oyuncular : Lisa Kudrow , Courteney Cox ,  Jennifer Aniston , Matt  LeBlanc , Matthew  Perry , David Schwimmer
 Ãœlke : ABD
 Tür : Komedi
 Yapım Yılı : 1994


''Dizi , New York'ta yaÅŸayan 20'li yaÅŸlardaki üçü kadın , üçü erkek , altı kiÅŸilik bir arkadaÅŸ grubunun yaÅŸamları ile ilgilidir. Çekimleri 10 yıl süren dizinin karakterleri gerçek hayatta olduÄŸu ÅŸekilde dizide de aynı oranda yaÅŸlandırılmıştır .Tüm zamanların en sevilen sitcom'larından biri olmuÅŸtur . 
Çocukluk arkadaşları olan Monica ve Rachel , Monica'nın ağabeyi Ross , Ross'un üniversiteden oda arkadaşı Chandler.. Chandler'ın ev arkadaşı Joey ve Monica'nın eski arkadaşı Phoebe . Geçmişleri bir yerde kesişen bu 6 arkadaşın yedikleri içtikleri ayrı gitmiyor . Müthiş bir mizah ile dostlukların iç içe geçtiği dizideki karakterler , 10 sezona yayılan hikaye boyunca izleyiciyle birlikte büyüyüp olgunlaşıyor. Jennifer Aniston gibi sonradan yıldızlaşacak isimleri kazandıran bir dizi olarak da unutulmazlar arasında..''

Çok uzun zamandır her hangi bir diziye baÅŸlamak istiyordum ama hangisini neyi beÄŸenirim tam emin deÄŸildim . Tüm dizilerim final yapınca ve malum yaz ayında olunca hadi bakalım dedim bir diziye baÅŸlayayım . Daha önce çok duyduÄŸum fakat hakkında pek fikrim olmayan 'Friends' dizisine baÅŸladım . Ve iÅŸte yorumlarım ... Zamanın efsanelerinden olan dizi ben doÄŸmadan önce çekilmeye baÅŸlanmış olmasına raÄŸmen izlerken kesinlikle bu durumu yadırgamadım . Hatta o kadar dizinin içinde hissediyorum ki kendimi sanki dün çekilmiÅŸ gibi . 

BaÅŸlıktan da anlayabileceÄŸiniz gibi gerçekten hızla tüketiyorum . Çok kısa bir zamanda 4.sezonu devirmek üzereyim. Diziyi izlerken bölümleri nasıl atladığımı bilmiyorum . Sanki bende o arkadaÅŸ grubuna dahil gibi hissediyorum kendimi . Mutlaka bir yerinde kendinizi, arkadaÅŸ grubunuzu , aranızda dönen sohbetleri görebiliyorsunuz ve bu gerçekten sizi kahkahalara boÄŸuyor . 

Diziye başlarken öncelikle abur cuburunuzu yanınızda bulundurmanızı , bir oturuşta sadece ilk bölümü değil 3-4 bölümü arka arkaya izlemenizi , dizi hakkında hiçbir yorumu okumamanızı (çok fazla spoiler var) ve şiddetle izlemenizi tavsiye ediyorum.


Share
Tweet
Pin
Share
2 yorum
Tür : Bilim Kurgu / Distopya / Klasik
Orijinal Adı : A Clockwork Orange
Yayınevi : İş Bankası Kültür Yayınları
Çeviri : Dost Körpe
 Basım Yılı : 2017(26.Basım)
 Sayfa : 168
 Puan : 5/5
'''Tüm hayvanların en zekisi, iyiliğin ne demek olduğunu bilen insanoğluna sistematik bir baskı uygulayarak onu otomatik işleyen bir makine haline getirenlere kılıç kadar keskin olan kalemimle saldırmaktan başka hiçbir şey yapamıyorum...
...
Karabasan gibi bir gelecek atmosferi... Geceleyin sokaklara dehşet saçan , yaşamlaı şiddet üzerine kurulu gençler...Sosyal kehanet? Kara mizah? Özgür iradenin irdelenişi?.. Otomatik Portakal bunların hepsidir. Aynı zamanda hayranlık verici bir dilsel deneydir, çünkü Burgess anti-kahramanı için yeni bir dil yaratır : Yakın geleceğin argosu 'nadsat'ı.

Okuduğum bölümden dolayı (Sosyoloji okuyorum) çok tavsiye edilen bir kitaptı. Uzun zamandır okumaya istesem de elime ağustos başında alabildim fakat ince bir kitap olmasına rağmen bir oturuşta bitiremedim malesef . Bunun en büyük nedeni yazarımızın yaratmış olduğu argo dil ve hikayenin barındırdığı yoğunluk .

                  ''İyiliÄŸin sebebini aradıkları yok o zaman neden tersini merak ediyorlar ki?''
Kitap, Alex adında bir gencin hikayesini konu alıyor . Alex dört kişilik şiddet yanlısı bir çetenin lideri ve bu çete insanlara dehşet saçıyor . İlk bölümlerde bolca bu ''kankalar grubunun'' yasalara aykırı hareketlerini detaylı olarak okuyoruz . Fakat sonrasında işler değişiyor ve konu hükümetin seçim çalışmaları için gerçekleştirilen bir deneye dönüyor.

Yazar kitap boyunca kesinlikle şiddetten kaçınmıyor ve yarattığı dil ve distopya ile insanı hayrete düşürüyor . Sürekli olarak kitapta özgür irade , vandalizm ve politikanın irdelenmesi yazarın dili de eklenince rahatsız etmiyor değil . Yani kitap gerçekten de karabasan gibi bir gelecek atmosferi ..


                       ''İyilik seçilen bir ÅŸeydir , insan seçemediÄŸinde insanlıktan çıkar.''
İnsanların makineleÅŸtirilmeye çalışıldığı bir dünyada ''mütevazi anlatıcısıyla'' Alex'in gençlikten yetiÅŸkinliÄŸe geçiÅŸ öyküsünü görüyoruz aslında . Özgür irade ile kötülüğü ve iyiliÄŸi seçebilme ÅŸansının ne kadar doÄŸal ve gerekli olduÄŸunu en iyi anlatan eserlerden biri . 

Sonuç olarak yer yer okurken rahatsız olsam da herkesin okuması için tavsiye de bulunabileceğim bir kitap . Ve yakın zamanda da filmini izlemeyi umuyorum .
Bir sonraki yazı da görüşmek üzere..



Share
Tweet
Pin
Share
No yorum
Newer Posts

Translate

Hakkımda

izeltolu
Profilimin tamamını görüntüle
Cumhuriyet Üniversitesi Sosyolog Adayı .
En büyük hayali sosyolojik anlamda bir farkındalık yaratmak ve kocaman bir kütüphaneye sahip olmak.
Sürekli sürekli ve sürekli okumaya çalışıyor ve okuduklarını yorumlayarak sizinle paylaşmak istiyor .
İlerde sosyoloji ile ilgili yazılar yazmak ve burada yayınlamak istiyor.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

2018 Reading Challenge

2018 Reading Challenge
Izel has read 0 books toward their goal of 50 books.
hide
0 of 50 (0%)
view books

Takip Edin!

  • Google+
  • İnstagram
Bumerang - Yazarkafe

İzleyiciler

En Çok Okunanlar

  • Yorum : Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu/Stefan Zweig
    Tür : Roman Orijinal Adı : Brief Einer Unbekannten Yayınevi : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Çeviri : Ahmet Cemal Basım Yılı : 20...
  • Yorum : Susam ve Zambaklar / John Ruskin
    Tür : Konferans/Deneme Orijinal Adı : Sesame and Lilies Yayınevi : Şule Yayınları Çeviri : Zeynep Kaplantaş Basım Yılı : 2017 Sayfa :...
  • Yorum : Sineklerin Tanrısı / William Golding #KOM
    Tür : Roman Orijinal Adı : Lord of  The Flies Yayınevi : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Çeviri : Mina Urgan Basım Yılı : 2016 Sa...
  • Yorum : Satranç / Stefan Zweig
    Tür : Roman Orijinal Adı : Schachnovelle Yayınevi : Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Çeviri : Ahmet Cemal Basım Yılı : 2017 Sayfa ...
  • Rapor : Mart | 2018
    Herkese merhabalar ! Şu aylar nasıl tıpır tıpır geçiyor anlamıyorum yahu ! Sınavlarımın başlamasına 4 gün kalmışken son sürat not çıka...
  • Yorum : AÅŸk ve Gurur / Jane Austen #Kom
    Tür : Roman / AÅŸk  Orijinal Adı : Pride And Prejudice Yayınevi : Rıhtım Yayınları Çeviri : Yasemin Erdinç Basım Yılı : 2015 Sayfa : 2...
  • Yorum : Yabancı / Albert Camus
     Tür : Roman  Orijinal Adı : L'Etranger  Yayınevi : Can Yayınları  Ã‡eviri : Samih TiryakioÄŸlu  Basım Yılı : 2017  Sayfa : 110  P...
  • Åžiir : Ne Güzel Åžey Hatırlamak Seni / Nazım Hikmet
    Ne güzel ÅŸey hatırlamak seni: ölüm ve zafer haberleri içinden,  hapiste ve yaşım kırkı geçmiÅŸ iken... Ne güzel ÅŸey hatırlamak seni: b...
  • Etkinlik : 2018 Kış Okuma ÅženliÄŸi : Kitap Listem
    İlk kez katılacağım bir etkinlik bu yüzden çok heyecanlıyım .  Bu ÅŸenliÄŸin detaylarına  bu sayfadan  ulaÅŸabilirsiniz. Normalde okuldan,sın...
  • Pazar 6'lısı : AlışveriÅŸ Sepetimdeki 6 Kİtap
    Ah bir bilseniz o alışveriÅŸ sepetinde ne kadar çok kitap var . Her günde beÅŸer onar artıyor resmen .  2018 Okuma Hedeflerim  ,  Pazar 6...

Blog ArÅŸivi

  • ►  2018 (20)
    • ►  Nisan (1)
    • ►  Mart (7)
    • ►  Åžubat (4)
    • ►  Ocak (8)
  • ▼  2017 (5)
    • ▼  Aralık (3)
      • Pazar 6'lısı : 2018'de okumak istediÄŸim 6 kitap
      • Etkinlik : 2018 Kış Okuma ÅženliÄŸi : Kitap Listem
      • Yorum : Susam ve Zambaklar / John Ruskin
    • ►  Eylül (1)
      • Hızla Tüketiyorum : Friends
    • ►  AÄŸustos (1)
      • Yorum:Otomatik Portakal / Anthony Burgess

Etiketler

  • #Kom2018 (1)
  • 2018 (5)
  • Albert Camus (1)
  • Anthony Burgess (1)
  • Bahar (1)
  • Can Yayınları (1)
  • Dizi (1)
  • Etkinlik (4)
  • Franz Kafka (1)
  • Hedef (1)
  • Jane Austen (1)
  • John Ruskin (1)
  • Karakarga Yayınları (1)
  • Kış (2)
  • Kitap Listesi (3)
  • Klasik Kitap Okuma Maratonu (1)
  • Mim (3)
  • Nazım Hikmet (1)
  • Okuma ÅženliÄŸi (3)
  • Pazar 6'lısı (2)
  • Rapor (3)
  • Rıhtım Yayınları (1)
  • Stefan Zweig (2)
  • Åžiir (1)
  • Åžule Yayınları (1)
  • Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları (5)
  • William Golding (1)
  • Yapı Kredi Yayınları (1)
  • Yorum (9)
  • Zülfü Livaneli (1)
Powered By Blogger

Created with by ThemeXpose