Yorum : Elia İle Yolculuk / Zülfü Livaneli

by - Şubat 26, 2018

Tür : Anı / Mektup / Günlük
Orijinal Adı : ---
Yayınevi : Karakarga Yayınları

Çeviri : ---
Basım Yılı : 2017
Sayfa : 120

Puan : 3/5

''Dünyaca ünlü sinema ustası ve yazar Elia Kazan, kendini bir Amerikalı ya da Yunan gibi değil, bir Anadolulu gibi hissederdi. Pek çok oyuncuyu da birlikte çalışmaya "Anadolu gülüşü" dediği yetenekle ikna ederdi.Bu yetenek onu, hayatı boyunca taşıyacağı "işbirlikçi" etiketinden kurtaramadı. McCarthy dönemindeki hataları, onu ömür boyu kovaladı. Üçüncü Oscar’ını bile üzüntüyle kaldıran Kazan, belki biraz avunmak ve arınmak için annesinin dizlerine koşan bir çocuk gibi, memleketi Kayseri'nin yollarına düştü. Kaderini bilen ama ölmeden önce ona karşı mücadele eden bir Yunan trajedi kahramanı gibi.
Kadim Anadolu, bambaşka ilkelere sahip, farklı deneyimler yaşamış iki insanı, Zülfü Livaneli ve Elia Kazan'ı belki de tek ortak yolculuklarına çıkarmayı başardı.''
Aslında bu kitap için söyleyecek pek fazla bir sözüm yok çünkü sevemedim . Belki ''Elia Kazan''ı tanımadığımdan belki de anı türünde okumaya alışık olmadığımdan..
Hatta o kadar sevemedim ki hem bu kitap hem bu yorum elimde süründü de süründü . Şubat ayı başında bitirmiş olsam da ancak şuan yazabiliyorum yorumunu , tabi bunu okulun başlamış olmasının da etkisi var .

''Sakın ola hiçbir şey için üzülme ama bol bol kız, öfkelen, dövüş, savaş, küfret ama üzülme. İnsanı üzüntü çürütür."
Livaneli ilk sayfalarda Amerika'yı Elia Kazan'ın gözünden anlatıyor . Bu sayfalar (sanırım 10-15 sayfa civarında) sürekli olarak betimleme ile dolu. Yazarın dilinin akıcı olmasına rağmen bu kadar betimleme biraz sıktı beni . Daha sonrasında Elia Kazan ile nasıl tanıştığını ve onunla ilgili anılarını anlatıyor Livaneli,ki burada birçok isim bana çok yabancı.Beni rahatsız eden ikinci nokta ise bir Livaneli'nin sürekli olarak bir anısından başka bir anısına atlıyor olması . 
''Sadece erkeklerin rol aldığı, kadınların eve kapatıldığı ya da örtüler altında gizlendiği bir toplumda uygarlık kurulamıyordu.''
Kitabın sonlarına doğru Elia Kazan'ın memleketi olan Kayseri'ye yolculuğuna tanık oluyoruz . Burada Kayseri'nin tarihi geçmişinden ve Osmanlı'dan bahsedilirken çok şey öğrendim . Bu kısımlar kitabın en güzel , en akıcı ve herkesin bir şeyler öğrenebileceği türdendi .
Yine de kitabı bitirdiğimde 'Sonunda bitti' demekten kendimi alıkoyamadım.

Sizler bu kitabı okudunuz mu ? Okuduysanız neler düşünüyorsanız veya okumayı düşünür müsünüz ? Aşağıya yazmayı unutmayın..
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere :)

You May Also Like

12 yorum

  1. Okumadım ama okuyanlar ve Elia Kazan hakkında bilgi sahibi olanlar, beğendiklerini söylediler. Bence Elia Kazan hakkında araştırma yapıp yeniden okursan, fikrin değişebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir . Belki şu sıralar değil ama üzerinden uzun bir zaman geçtikten sonra bunu deneyebilirim . Teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Benim de merak ettiğim bir kitaptı. Ne yapsam bilemedim. Sanırım önce Elia Kazan'ı araştırıp sonrasında kitabı okurum. Emeğinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de öyle yaparsan belki daha iyi olur . Teşekkür ederim :)

      Sil
  3. Bu kitabı bende aldım ama okuma sırası gelmedi henüz. Bakalım beğenecek miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yorumum seni olumsuz etkilemez herkesin zevki farklı sonuçta . Yorumunu bekliyorum :)

      Sil
  4. Zülfü Livaneli'yi de anı türünü de çok severim. Bu nedenle kitabı okumak istiyorum. Elia Kazan'ı ben de tanımıyorum. Umarım bu sorun yaratmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım yaratmaz . Belki sen beğenirsin , yorumunu bekliyorum :)

      Sil
  5. Çok fazla betimleme benu de çok sıkar. Okumadım ve okumayayım da yorumdan sonra:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkesin zevki farklı tabi ki belki benim beğenmediğimi sen beğenebilirsin :)
      Ama tabi yine de sen bilirsin :)

      Sil
  6. okudum ki ben bunu , klasik bir Livaneli kitabı kadar zevk vermiyor çünkü Kazan'ı tanımıyoruz , bence yazar da çok fazla tanıtmaya çalışmamış zaten . Sanki bir köşe yazısı serisi gibi yazmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle , kesinlikle . Hiç Livaneli okuyormuş gibi hissetmedim bende :/

      Sil

Yorumlarınız için teşekkür ederim :)
Yorumlarınızı anonim olarak da bırakabilir ve beni bilgilendir butonuna basabilirsiniz :)